10 tips till dig som ska skriva uppsats
Att skriva uppsats är en underbar, otroligt lärorik och ibland mödosam resa. Vår redovisningsspecialist Eva Törning och chefsstrateg Daniel Forsgren har satt ihop 10 tips när du ska skriva uppsats inom ekonomi. Tips som kan vara bra att tänka på och som kan göra vägen till färdig uppsats lite lättare.
-
Välj ett ämne du är intresserad av
Var genuint intresserad av ämnet – du ska lägga mycket tid på det (se tips på ämnen längre ner)! Med detta följer att du måste vara ordentligt påläst, intervjupersonen ska inte behöva förklara grunderna för dig.
-
Bredda dina vyer
Ämnet får inte vara för smalt – du ska kunna intervjua företag/revisorer/redovisningskonsulter m.fl. om det och dra slutsatser.
-
Hur kan du använda ditt ämnesval?
Om du vill bli revisor är det lämpligt att skriva om redovisning eller revision. Ett bra alternativ kan vara att välja en specifik revisionsfråga snarare än revisionsföretagens branschfrågor. Detta kan bidra mer till den kunskap och erfarenhet som du behöver. Oavsett vilken gren inom ekonomi som du vill inrikta dig på så finns det alltid ett intresse av att veta "hur andra gör".
-
Skippa "avslöjanden" som ämne
Publikfriande ämnen som att avslöja "manipulation" eller att förvränga siffror gör att det blir mycket svårt att hitta intervjupersoner eftersom de flesta vill göra rätt.
-
Undvik att skriva om metoder som ännu inte publicerats
Om du vill skriva om en ny företeelse, exempelvis ett nytt sätt att redovisa eller ett nytt regelverk, tänk på att specialisterna ligger långt före företaget (som ska tillämpa) och revisorerna (som ska revidera på det sätt som det tillämpats). Skriv inte om normer och liknande som ännu inte publicerats. Väldigt få intervjupersoner vill spekulera i vad som skulle kunna publiceras.
-
Förberedelse is key
Intervjuer med revisorer och redovisningskonsulter innebär att de tar av sin tid och ger till dig i stället för att arbeta med sina kunder. Se därför till att vara förberedd, genomföra intervjun effektivt och skicka gärna ut frågorna i förväg. Var noggrann med att formulera dig väl när du skriver, en slarvig text tar mycket tid för den intervjuade att rätta till om personen begärt att få läsa din sammanfattning av intervjun.
-
Strukturera intervjuer och enkäter
Om du skriver uppsats under våren är det svårare för revisorerna att hitta tid att genomföra intervjuer då de har mycket att göra. Tänk på att digitala enkäter som skickas ut via mail riskerar att försvinna i inkorgen eller hamna i skräpposten. Det är därför viktigt att du är aktiv och bevakar svarsfrekvensen. De frågor som ställs i enkäten måste gå att svara på - så om du vill ställa en fråga utifrån t.ex. en bestämmelse enligt ISA så måste du vara övertygad om att beteendet är tillåtet enligt ISA, och även citera bestämmelsen för att spara tid för den som ska svara på frågan.
-
Säkra din info med följdfrågor
Var ödmjuk inför att nuvarande redovisnings- och revisionsstandarder ger många möjligheter till egen tolkning och ställ därför gärna många följdfrågor.
-
Följ upp dina intervjuer
Be om möjligheten att återkomma med följdfrågor. Om du intervjuat ett antal personer kan någon ha en motsatt uppfattning och det kan då vara lämpligt att följa upp med fler frågor senare.
-
Få chansen att synas i tidningen Balans
Sammanfatta uppsatsen och skicka in den till tidningen Balans så kan den bli publicerad, vilket du kan lyfta upp i ditt CV. Du hittar adresser och skrivregler på FAR:s hemsida. Kom ihåg att skicka din färdiga uppsats till dina intervjupersoner.
Förslag på ämnen för din uppsats
Osäker på vad du ska skriva om? Vi har sammanställt de uppsatsämnen som varit vanligt förekommande under senast året inom revision respektive redovisning. Förhoppningsvis kan dessa fungera som inspiration vid ditt val av ämne.
-
1. Revisionsbranschen efter covid-10 pandemin
-
2. ESEF-rapportering
-
3. Revisorns oberoende - här finns många infallsvinklar att undersöka
-
4. Revisorers inställning till ny teknik, förslagsvis med utgångspunkt i teori om technology acceptance model
-
5. Hur skulle ett återinförande av revisionspliken kunna påverka branschen
-
6. Vilka faktorer som påverkar revisorers acceptans av generativ AI samt hur denna acceptans påverkar adaptionen på byråerna
-
7. CSRD / Hållbarhetsrevision - påverkan på branschen och yrket
-
8. LCE-Standard (Less complex entities)
-
9. Penningtvätt - hur kan revisorer bidra?