”Att vara konsult i vår bransch innebär nästan per definition att du har ett varierande yrke”
Vad innebär det att jobba som konsult? Och hur får man ihop timdebiteringen med ett hållbart arbetsliv? Den frågan får vi ofta från kandidater som söker jobb hos oss. Många upplever också att man pratar för lite om konsultrollen under studietiden. Det vill redovisningskonsulten Carl August Hofverberg och revisorn Oskar Strålin råda bot på.

Varför valde ni att jobba med det ni gör idag?
Oskar: När jag var liten hjälpte jag ibland pappa på vårt familjeföretag. Varje gång som revisorerna kom så blev alla lite nervösa och spända. Jag fascinerades av den känslan, det kändes spännande och jag minns att jag tänkte “Den där respekten vill jag också ha”, så där och då bestämde jag mig för att jag minsann också skulle bli revisor när jag blev stor – och ja sagt och gjort så blev det precis så.
Carl August: Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med efter examen men jag visste att jag ville ha ett varierande arbete med mycket aktivitet, vilket gjorde att jag lockades av konsultrollen. Jag hade egentligen ingen riktig preferens kring om jag ville jobba med redovisning eller revision – så det var faktiskt slumpen som avgjorde att det blev redovisning.
Vad var er bild av konsultyrket när ni studerade?
Oskar: Jag hade viss insikt i yrket tack vare tiden på vårt familjeföretag. Däremot upplevde jag att man pratade väldigt lite om konsultrollen under studietiden och på så sätt var det lite svårt att få en helhetsbild av hur en eventuell vardag på en konsultbyrå skulle kunna se ut.
Carl August: Precis som Oskar tyckte jag att det var lite luddigt. Konsult är ett brett begrepp och kan betyda olika saker beroende på bransch och kontext. Men jag förstod att en konsult ofta arbetar med många olika projekt i en väldigt föränderlig miljö.

Hur skulle ni beskriva konsultrollen nu, när ni har egna erfarenheter?
Carl August: Två ord som jag tänker på är utvecklande och fartfyllt. Man får verkligen möjlighet att bygga många relationer när man jobbar som konsult. Eftersom Grant Thorntons fokuserar på entreprenörsbolag får jag också arbeta med många nyckelpersoner i spännande bolag – så som CEO:s, CFO:s och Controllers – det gör konsultrollen här extra spännande.
Många står i valet och kvalet mellan att bli konsult eller bolagsekonom. Om man är ute efter ett socialt och flexibelt arbete med en brant utvecklingskurva så skulle jag varmt rekommendera konsultspåret.
Oskar: Det finns så mycket att säga. Att vara konsult i vår bransch innebär nästan per definition att du har ett varierande yrke. Man jobbar med olika företag i olika branscher, alla på sina unika entreprenörsresor. Vi arbetar också i flera olika team med experter från flera affärsområden. Hur mycket mer varierat kan det bli?
Jag har också upptäckt att konsultjobbet är mycket mer socialt än vad jag trodde. Vi är personligt utvalda av kunderna och det är viktigt att vi upprätthåller en god dialog med dem. Jag brukar beskriva det som en matchmakingprocess, om det inte är en bra match är det läge för en time-out och att byte av konsult för att matcha kundens behov bättre.

Vilka egenskaper anser ni viktiga i rollen?
Carl August: Nyfikenhet, flexibilitet och att vara en lagspelare – det tror jag är de tre viktigaste egenskaperna. Man måste uppskatta nya utmaningar och vara intresserad av kunderna och deras verksamhet. Flexibilitet är viktigt för att kunna planera och prioritera både kundens behov och sin egen tid.
Ibland är det krävande att jobba som konsult och man behöver lägga ner en del tid på arbetet och då är det viktigt att man har en hög dos av självledarskap så att man kan lägga upp arbetet på ett bra sätt. Att kunna arbeta tillsammans med andra är oerhört viktigt, då man ofta arbetar i olika konstellationer av team.
Oskar: Mitt jobb som revisor är att granska företag och deras siffror, så därför skulle jag säga att jag är professionellt skeptisk, men med åren har jag lärt mig att det inte handlar om att hitta fel. Det handlar om att jobba tillsammans med kunden för att lösa problem. Det är därför viktigt att man är lösningsorienterad och ser möjligheter i utmaningarna.
I våra konsultroller ingår också en hel del sälj, både i form av att initiera kontakt med nya kunder och upprätthålla kontakt med befintliga. Nyfikenhet och kundintresse är avgörande, liksom förmågan att bygga starka relationer. Om man inte trivs med att skapa relationer kan rollen bli utmanande.
Hur kommer det sig att ni valde Grant Thornton - och vad är anledningen till att ni väljer att stanna kvar hos oss?
Oskar: Jag valde Grant Thornton tack vare vår tydliga inriktning mot entreprenörsföretag. Vi har haft fler ägarledda bolag i min släkt, så just det segmentet ligger mig varmt om hjärtat. Att dagligen få möjlighet träffa entreprenörer och se hur deras vardag ser ut, vilka utmaningar de tampas med och vart på tillväxtresan de är – det tycker jag är väldigt roligt och inspirerande.
Jag fortsätter också att välja Grant Thornton (för ja, det är klart att andra rekryterare försöker dra i mig ibland) eftersom jag upplever vår organisation som platt med goda möjlighet att påverka min egen framtid. Det är något jag värdesätter högt. Jag uppskattar också att vägen mot delägarskap känns tydlig och nåbar på Grant Thornton - och när jag når det målet så ser jag fram emot att kunna få ett större inflytande på bolagets framtid och inriktning.
Carl August: Grant Thornton var väldigt närvarande på mitt universitet när jag pluggade, och en studiekompis som jobbade här tipsade mig om att söka. Tack och lov så stämde det som min kompis sagt – det var en varm och välkomnande kultur, arbetet var utvecklande och varierande och med en stor dos självledarskap upplever jag också rollen som väldigt flexibel.

En stor anledning till att jag fortsätter att välja Grant Thornton är att vi håller en hög kvalitet i allt vi gör. En annan fördel med att arbeta här är att man verkligen får möjlighet att bli insatt i hela kundens affär, inte bara inventarielistan – det tycker jag gör Grant Thornton till en annan typ av byrå.
Hur jobbar ni för att uppnå ett hållbart arbetsliv?
Oskar: Det handlar om att se det som hållbart på årsbasis. Under högsäsong är det intensivt att jobba med revision – då får man räkna med mindre fritid och mer arbetstid. Men sen kompenseras ju det av att jag kan ta sju veckor semester på sommaren och koppla bort jobbet helt. Att arbeta på det sättet är hållbart för mig och det är också en naturlig del av konsultyrket.
Carl August: En utmaning som konsult är att hitta balansen. Att veta hur man ska prioritera mellan de olika arbetsuppgifterna, uppdragen och samtidigt ha balans i livet. Därför blir det viktigt att ge sig själv goda förutsättningar för att hitta återhämtning, vilket jag tror är något man lär sig med tiden.
Vad är det som gör vårt fokus på entreprenörsföretag så intressant?
Oskar: I min värld har vi på Grant Thornton en perfekt sweet-spot vad gäller kundsegment. Vi har tillräckligt stora kunder för att det ska finnas massor av intressanta utmaningar (sånt som vi revisorer gillar) – men ändå goda möjligheter till att bygga relationer med nyckelpersoner i bolaget. Bättre än så kan det väl inte bli?
Carl August: Jag tycker att vårt kundsegment leder till ett varierande arbete: där jag får en väldigt bred kompetens. Vi får möjlighet att arbeta i många olika uppdrag, där bolagen kan skilja sig åt väldigt mycket när det kommer till storlek och bransch. Om man vill, så finns alltid möjlighet att “nischa” in sig på någon speciell bransch eller bolagsform senare i karriären, vilket såklart också är kul!