Möt Freja Rahm: Hållbarhetsexpert på Grant Thornton
Freja Rahm är hållbarhetsexpert på Grant Thornton, med särskilt fokus på social hållbarhet. Låt oss dyka ner i hur hon blev så engagerad i hållbarhet och vad som ledde henne dit hon är idag.
Hur fick du upp ögonen för hållbarhetsfrågor?
Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, men det var min erfarenhet av att bo, studera och arbeta i olika länder som väckte mitt hållbarhetsintresse. Min tid utomlands fördjupade min förståelse för att många av världens problem innefattar olika intressen och perspektiv, påverkas av många faktorer och har globala samband.
Jag drivs av att arbeta med komplexa frågor där olika sektorer, aktörer och intressen behöver samarbeta, både inom organisationer och över nationsgränser. Som hållbarhetskonsult får jag arbeta med dessa utmaningar, även om komplexiteten varierar från uppdrag till uppdrag.
Vad har du för studiebakgrund?
Efter gymnasiet studerade jag spanska vid Complutense University i Madrid och arbetade som engelsklärare i Spanien och Chile innan jag reste runt i Sydamerika. Jag återvände sedan till Sverige och tog min pol kand i statstvetenskap, företagsekonomi och nationalekonomi vid Lunds universitet, inklusive ett års utbytesstudier i York, England. Min masterexamen i statsvetenskap med fokus på hållbarhet tog jag vid Köpenhamns universitet, med en termin vid Copenhagen Business School för att få ett tydligare hållbarhetsperspektiv från den privata sektorn.
Hur har din karriär sett ut?
Min första hållbarhetsroll var som forskningsassistent vid Copenhagen Business School's Centre for Sustainability, där jag arbetade i ett internationellt projekt om hållbarhetsrapportering i små och medelstora företag mellan flera universitet och UN Global Compact Denmark.
Senast kommer jag från WSP, där jag arbetade med hållbarhetsfrågor och sen ett halvår tillbaka arbetar jag i Sustainable Business Advisory (SBA) på Grant Thornton. Vi arbetar med hållbarhet brett, med ett särskilt fokus nu att hjälpa företag i omställningen med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), en nyckelkomponent för att nå målen i EU:s gröna giv.
Kan du berätta lite om tidigare uppdrag du har haft innan du började på Grant Thornton?
Tidigare har jag arbetat mer med S:et inom hållbarhet. Ett exempel är ett projekt för IOM (International Organization for Migration) där vi gjorde en utvärdering av och gav strategisk rådgivning gällande ett pilotprojekt för kvotflyktingar.
Ett annat exempel är en nollmätning (en första mätning av nuläget innan en förändringsinsats påbörjas) och utveckling av olika mätmetoder kopplat till mänskliga rättigheter för en svensk myndighet.
Dessa erfarenheter belyste utmaningen med att skapa anpassningsbara metoder för olika grupper med varierande behov och intressen.
Vad tror du kommer vara i fokus under 2025 kopplat till hållbarhetsområdet?
Jag tror att fler företag kommer att börja fokusera på mänskliga rättigheter i och med att EU:s direktiv Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD) träder i kraft 2026. Även om många har gjort framsteg i miljöfrågor kommer mänskliga rättigheter att behöva mer uppmärksamhet, och företagen kommer att behöva vara proaktiva när det gäller att ta itu med detta.
Hur har första tiden hos oss på Grant Thornton varit?
Den har varit väldigt rolig och lärorik. Jag blev förvånad över hur snabbt jag kom in i teamet och jag trivs med att arbeta med så många kompetenta och trevliga kollegor.
Vilken typ av frågor jobbar du primärt med här på Grant Thornton?
Just nu fokuserar jag på CSRD och att guida kunder genom denna stora omställning. Jag arbetar också med ett spännande hållbarhetsprojekt med Svenska Hockeyligan (SHL), där vi tar fram en Impact rapport – vi räknar och tar fram kvalitativa data för SHL-klubbarnas hållbarhetsarbete och påverkan i samhället.
Vad gör du när du inte jobbar?
När jag inte jobbar är jag bland annat instruktör på SATS och leder olika pilates-, styrketränings- och löpningspass. Därutöver tycker jag om att spendera tid med min sambo, vänner och familj, särskilt över god mat och dryck. På fritiden gillar jag även att renovera vår lägenhet.