"Det är okej att lägga upp dagarna olika så länge det fungerar för kunden och teamet du arbetar med"
För många som arbetar inom revision och redovisning, är balans mellan arbete och fritid en av de viktigaste faktorerna i arbetslivet. Ida Larsson, auktoriserad redovisningskonsult i Sundsvall berättar om hur hon gör för att hitta balansen.

Kultur och kundsegment
Ida har arbetat inom redovisning sedan hon var klar med studierna, och har alltid prioriterat företagskulturen och möjligheten att kombinera jobbet med fritid och familjeliv.
”Jag har varit på Grant Thornton i snart sju år nu. Tidigare har jag varit på lite andra byråer, men jag känner att Grant Thornton passar mig bäst. Här är det lagom stort, mer personligt och jag gillar vår inriktning mot entreprenörsbolag.”
Planering och samarbete
I yrket går arbetsbelastningen i vågor, och generellt har de flesta mer att göra på våren när fler bokslut ska färdigställas och granskas. Tidigare har Ida upplevt att det har varit en period då hon, och kollegorna, ofta suttit med andan i halsen. Men tack vara de digitala arbetssätten och en genomtänkt planering märker hon stor skillnad de senaste åren.
”Vi har blivit mycket bättre på att hjälpas åt mellan kontoren, där har det digitala verkligen hjälpt till. Vi sätter vår planering under hösten, så redan då kan vi flagga för om det är perioder vi behöver förstärkning från en annan region.”
Fördomar och övertid
Under karriären har Ida stött på många fördomar om branschen, och speciellt kring arbetsbelastningen. Att man förväntas jobba hela natten, att det är ensamt och att det är omöjligt att ha ett socialt liv. Men hon upplever att det är långt ifrån sanningen.
"Jag har aldrig haft som mål att jobba ihjäl mig och jag sätter familjelivet och mitt välmående först. Det brukar fungera bra för mig. Självklart kan man behöva anpassa sig, men balansen är viktig. För mig funkar det att ibland jobba några timmar på helgen innan familjen vaknar och jag har en fast dag varannan vecka då jag sitter kvar på kontoret och jobbar. Fördelen med flexibelt arbete är att man kan ta de där timmarna som behövs lite när det passar bäst just den veckan. Så får jag en bra struktur i vardagen."
Flexibilitet och gemenskap
Även i själva arbetet är det viktigt att hitta balans under de mer intensiva perioderna. Som medarbetare på Grant Thornton har du årsarbetstid, vilket innebär att du kan jobba mindre efter de mest intensiva perioderna. Antingen genom kortare dagar eller längre semester. Men även när det är som mest är det viktigt att skapa en hållbar arbetsdag.
”Vi brukar ha gemensamma övertidskvällar där vi kan hjälpas åt med problem eller frågor som dykt upp och äta lite middag tillsammans. Och vi fyller på med energi genom att hitta på saker tillsammans som att gå på AW eller ta en lite längre lunch. Förra året åkte vi till Åre en dag för att åka skidor, skapa minnen och bygga relationer tillsammans.
Som ny på jobbet kan det vara svårt att veta hur man ska planera sina dagar, eller vad som förväntas av en. Därför är det viktigt att prata i teamet om förväntningarna man har på varandra när det gäller flexibilitet, tillgänglighet och arbetstid.
”Fundera på hur du vill ha det och prata med kollegorna om det. Alla hjälps åt med att göra jobbet, men man kan göra det på olika sätt. Behöver du eller vill du träna på morgonen innan du börjar? Det är okej att lägga upp dagarna olika så länge det fungerar för kunden och teamet du arbetar med."